Banaby.si   »   Izbira barve otroške sobe

Izbira barve otroške sobe

 

Pri opremljanju otroške sobe je izbira njene barve ena najpomembnejših stvari. Barve vplivajo na razpoloženje, splošno duševno stanje in otrokovo sposobnost koncentracije. Glede na raziskavo, ki je bila opravljena na otrocih, imajo otroci raje tople barve pred hladnimi, zato ne odlašajte in pustite otroku, da si sam izbere barvo za svojo sobo, s pomočjo katere boste še bolje spoznali njegovo naravo. Če uredite sobo v določeni barvi, lahko otroka seveda umirite ali, nasprotno, naredite bolj aktivnega.

Rdeča barva podpira našo samozavest, nas dela krepkejše, bolj aktivne. Če imate otroka, ki ima učne težave - tega preprosto noče, pobarvajte svojo steno v študijskem območju rdečo. A ni primerno, da bi postavili rdečo v sobi razdražljivega otroka, lahko bi bilo preveč dražeče. Če ima vaš otrok rad rdečo, lahko to kaže na povečano prevlado in sebičnost.

Oranžna ima podobne učinke kot rdeča, zato bodite previdni, da ne mešate preveč rdeče. Je zelo aktivna barva, spodbuja vitalnost in zdravje. Močno delovanje pomaranče lahko otroke spodbudi, da so neomajni in hiperaktivni. To je topla, pozitivna in radostna energija. Raje jo družabni, ekstrovertirani in avanturistični ljudje.

Barva roza je izključno za ljudi, ki imajo izjemno ženstvene lastnosti. Simbolizira srce in ljubezen, brez močne strasti in spolnosti. Ljubijo jo ljudje, ki čutijo potrebo po zaščiti in ljubezni. So bolj nežne, sanjske, sentimentalne in občutljive osebnosti - kot vaša princesa.

Rumena barva razveseli, ogreje in spodbuja. Pozitivno vpliva na spomin in učenje, spodbuja koncentracijo. Pozitivno vpliva na depresijo. Njihove učinke lahko uporabimo za povečanje samozavesti in optimizma. Če je vašemu otroku všeč ta barva, je morda nagnjen k precenjevanju samega sebe.

Idealna barva za spalnice in otroške sobe je zelena . Je zajamčeno pomirjevalo, pomirja preobremenjen um. Na primer, za študijsko mizo je treba uporabiti rumene elemente, da bo otrok bolj aktiven. Ker ima pomirjujoče učinke, je primeren za živčne in kolerične ljudi. Ljubijo ga ideje in poti, ki jih imajo radi.

Če imate hiperaktivnega otroka, bo Modra odlična izbira. Modra ima ravno nasproten učinek kot rdeča. Stisne, pomirja in hladi. V nas vzbuja občutek miru, varnosti in depresije. Slabi ljudje bi se morali izogibati tej barvi. Modra pomaga ljudem moteče, pod stresom, depresijo ali imajo težave s koncentracijo. Ljudje, ki izberejo modro, ljubijo mir in tišino, so mirni in ne marajo prepirov.

Otrokom je res všeč barva Vijolična . To je zato, ker so še vedno čustveno in duševno nezreli. Primerno je, da vijolično vpliva na otroke, ki so hiperaktivni in v stresnih situacijah. Vijolična pomaga razvijati ustvarjalne sposobnosti, navdih. Ljudje, ki so zasvojeni in imajo težave z duševnim zdravjem, naj se mu izogibajo. Ljubitelji te barve so običajno zelo občutljivi ljudje, samotarji in individualisti.

Rjavo prednost imajo posamezniki, ki menijo, da izgubljajo tla, je barva nostalgije, pa tudi praktičnosti, gotovosti odgovornosti in trdnosti.

Črna, siva in bela se imenujejo brezbarvne barve. Bela je simbol čistosti, nedolžnosti in plemenitosti. Ljudje, ki jim je všeč ta barva, imajo ponavadi perfekcionizem, ideje in drzne načrte. So odprti in namenski. Odlikuje jih zanesljivost in sposobnost dobrega načrtovanja. V notranjosti bela hladi vse barvne odtenke. Črna stoji v nasprotju z vsem, kar je barvito, svetleče in veselo. Simbolizira žalost, temnost in osamljenost. Velika naklonjenost črnim kaže na strah, nevrozo, depresijo in kaže na željo, da se zaprete in skrijete pred zunanjimi vplivi. Njena prednost kaže na kompenzacijsko vedenje skrajne narave. Sivo barvo uporabljajo ljudje, ki se želijo distancirati in skriti. To so ljudje, ki se morajo prebiti na daljavo, da bi našli notranjo stabilnost.