Banaby.si   »   Uredimo otroško sobo

Uredimo otroško sobo

 

Prva otroška soba je pogosto opremljena še pred rojstvom otroka. Za njihovo udobje bodo številni starši naredili otroško sobo, pa tudi posteljico za svojo spalnico. Prej ali slej ima dojenček toliko stvari, da je bolje, če ima svoje omare, vključno s svojo sobo.

Če nekaj let ne želite premikati prostorov, izberite sobo za novorojenčka, ki bo primerna do njegovih študentskih let. Dojenčka zamika, da bi uredil sobo, kjer bo čez dan temno, a to je napaka. Konec koncev ne želimo, da dojenček lepo spi čez dan in se potem ponoči napolni z akcijo in nam ne pusti spati. Zato izberite sobo, ki bo imela dovolj dnevne svetlobe, kar je za otroka zelo pomembno. Konec koncev se mora čim prej razlikovati, kdaj je dan in kdaj je noč. Kasneje se bo v tej sobi igral, se učil pisati, bral in nobena umetna osvetlitev ne bo nikoli nadomestila vaše naravne svetlobe.

Če ste presenečeni in ne veste, ali pričakujete dečka ali deklico, boste zagotovo radi posegli po opremi prostora v nevtralnih barvah. Če še vedno želite imeti roza ali modro sobo, ni kasneje problem kupiti dodatkov in galanterije v določenih barvah, ne da bi se soba pokvarila z vsemi barvami.

Dojenček v svoji prvi sobi ne potrebuje veliko. Vsekakor je priporočljivo prebarvati sobo, kar ima tudi razkuževalne učinke. Tla so primerna za plavajoče, lesene in preproge. Vse ima svoje prednosti in slabosti in razmisliti morate, kaj je bolj primerno za vas in vašega otroka. Plavajoča tla so dobro vzdrževana in so odlična izbira, če na igralno površino položite kos preproge s spodnjo stranjo, da preprečite, da preproga ne zdrsne. Ampak. . . če imate talno ogrevanje, potem upoštevajte, da naraščajoča toplota vrtinči prah, ki sploh ni primeren za spalne prostore. Prašni delci se dvigajo do višine postelje in dojenček bi jih vdihnil. Če ne želite tvegati z majhnim alergikom, je priporočljivo, da obrišete tla vsaj dvakrat na dan. Preproge so nekoč preklinjali alergologi, zdaj pa se njihova mnenja razlikujejo, saj za razliko od gladkih preprogonih tal prah ne vihra nazaj v zrak. Mnogi si izberejo popločan pod, ki je na prvi pogled videti hladen in nevaren. Še vedno je bolje, da udarite plastiko z glavo ali poljub s prvim zobom kot v ploščico. Ne podcenjujte osvetlitve. Osrednjo osvetlitev napolnite s svetlobo nad previjalno mizo, da otroka ponoči ne razstavite v celoti pri močni svetlobi. Dodatna osvetlitev je primerna tudi za stol, v katerem radi hranite svojega otroka, čez nekaj mesecev boste v njem prebrali pravljice. Posteljica, garderoba in komoda za otroška oblačila, previjalna miza, polica za prve igrače in stol za vas - nobenega drugega pohištva za prvo sobo ne potrebuje otrok.

Ko otrok odraste do šolske starosti, so zahteve po njegovi sobi drugačne. V sobi je potrebno ustvariti vsaj 2 coni, spanje in igranje. Ne pustite, da se otrok igra v postelji, slabo bo zaspal. Postelja je namenjena samo spanju. Območje igre mora biti ločeno. Na tla položite igralsko preprogo, prvi otroški kavč z risalno mizo, okoli njega pa organizatorji in police z igračami. Ne prepolnite sobe s pohištvom in bodite pozorni na pravilno osvetlitev.

Že imate šolarja doma? Igrajte se s sobo s sektorskim pohištvom. Prilagoditev sobe bo igrača J Little učenec, vendar potrebuje 3 cone. Prvo je za spanje, drugo za igranje in tretje za učenje, kjer bodo dodali mizo z ustreznim stolom, prostore za študijske materiale in seveda namizno svetilko.

Ni nujno, da potrebujete arhitekta, da bi otroku naredil sobo svojih sanj. Otrok naj sam izbere motiv sobe in občutljivo ter z ljubeznijo ustvari prostor zanj korak za korakom, kjer bo z veseljem preživljal svoj čas.